Moja Mama zasadniczo nie jada pieczywa pszennego, ale w ostatni weekend coś jej się odmieniło i zarządziła produkcję bułeczek. Cóż, czasem chyba każdy ma ochotę na delikatne białe pieczywo niemal prosto z pieca, na dodatek posypane pysznym makiem, czy słonecznikiem. A takie domowe może nie jest zdrowe, ale przynajmniej dobrze wiemy, że to same podstawowe produkty bez zbędnych ulepszaczy. Polecam więc raz na jakiś czas, najlepiej w leniwy weekend, zagnieść (w moim przypadku: wrzucić do maszyny) drożdżowe ciasto i uformować ulubione bułeczki.
Proste bułeczki pszenne
Składniki:
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 10 g cukru
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- ziarna do posypania - u mnie mak i słonecznik
Przygotowanie w automacie:
W maszynie umieścić wszystkie składniki (oprócz ziarenek) w podanej kolejności (zaczynając od płynów, na drożdżach kończąc), nastawić na program wyrabianie ciasta (trwający około 1,5h). Po zakończeniu programu wyjąć ciasto z maszyny.
Przygotowanie ręcznie:
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem i cukrem, odstawić na 10 minut. Zaczyn połączyć z mąką, masłem, jajkiem i solą i powoli wyrabiać elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrobione i wyrośnięte (maszynowo/ręcznie) ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i podzielić na 9-10 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na jeszcze kilka minut. Każdą bułeczkę naciąć przez środek, posmarować wierzch mlekiem/rozmąconym żółtkiem i posypać ziarenkami. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
W maszynie umieścić wszystkie składniki (oprócz ziarenek) w podanej kolejności (zaczynając od płynów, na drożdżach kończąc), nastawić na program wyrabianie ciasta (trwający około 1,5h). Po zakończeniu programu wyjąć ciasto z maszyny.
Przygotowanie ręcznie:
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem i cukrem, odstawić na 10 minut. Zaczyn połączyć z mąką, masłem, jajkiem i solą i powoli wyrabiać elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrobione i wyrośnięte (maszynowo/ręcznie) ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i podzielić na 9-10 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na jeszcze kilka minut. Każdą bułeczkę naciąć przez środek, posmarować wierzch mlekiem/rozmąconym żółtkiem i posypać ziarenkami. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!
Piękne te Twoje bułeczki:)
OdpowiedzUsuń