Przyznam szczerze, że zanim zebrałam się do wstawienia tego przepisu minął ponad miesiąc. Jednak smak tych pysznych serniczków nadal pozostaje w mojej pamięci... Nawet nie zauważyłam, kiedy one zniknęły, ponieważ stało się to bardzo szybko. Są leciutkie, malutkie i zdecydowanie piękne! Mimo, że lekko zapadły się w środku i popękały, to według mnie zachwycały swoją urodą. Sprawdzą się idealnie jako mała przekąska, słodki prezent dla ukochanej osoby albo przysmak, którym zaskoczymy wszystkich gości. Na szczęście nie trzeba używać świeżych malin, ale sprawdzą się też mrożone, przez co małe serniczki możemy robić cały rok! Także tą pochmurną i smutną jesienią... :)
Mini serniczki z malinami
porcja na 16 babeczek
przepis pochodzi z tego bloga
Składniki:
Na spód:
- 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1,5 łyżki cukru
- 0,5 kg serka trzykrotnie mielonego
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 100 g malin (świeżych, albo po rozmrożeniu)
- 1 łyżka cukru
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Foremki wyłożyć papilotkami. W małej miseczce wymieszać pokruszone ciasteczka, rozpuszczone masło i cukier, aż wszystkie suche składniki będą wilgotne. Ponakładać po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Docisnąć ciasto równo do dna (ja robiłam to kieliszkiem do wódki o płaskim dnie). Piec około 5 minut. Przenieść na kratkę i ostudzić.
Ser miksować dodając stopniowo cukier, aż będzie gładki. Dodać sól i wanilię, wymieszać mikserem. Dalej miksując dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym.
Maliny zmiksować blenderem z cukrem. Jeśli będą pestki to przecisnąć przez sitko.
Do każdej foremki nałożyć 3 łyżki masy serowej (na przygotowane spody). Następnie nałożyć malinowy mus - zrobić nim kilka kropli na masie serowej (w sumie nie cała łyżeczka na każdy serniczek). Za pomocą wykałaczki rozprowadzić mus tworząc zakręcone wzorki.
Piec około 25 minut - aż masa się zetnie. Najlepiej obrócić serniczki w połowie czasu pieczenia. Wyjąć, studzić na kratce. Ostudzone przenieść do lodówki i chłodzić przez minimum 4 godziny.
Piec około 25 minut - aż masa się zetnie. Najlepiej obrócić serniczki w połowie czasu pieczenia. Wyjąć, studzić na kratce. Ostudzone przenieść do lodówki i chłodzić przez minimum 4 godziny.
Smacznego!
J.
Wspaniale wyglądają :) Takie malutkie, słodkie, akurat do kawki.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne. :)
OdpowiedzUsuńUrocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńale mini serniczki z malinami
OdpowiedzUsuńRozmawiałem z Joanną i tak naprawdę powiedziała o tych ciastkach, że są "obrzydliwe".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oddany fan bloga