Gdy zdecydowałam się upiec ten piernik, mimo bardzo dobry opinii na jego temat, podchodziłam do niego lekko sceptycznie. Czym bowiem w smaku może się różnić zwyczajny piernik od innego piernika? Niby po wielu latach spędzonych w Toruniu, powinnam widzieć znaczną różnicę. Jednak zauważyłam ją dopiero po skosztowaniu pierwszego kawałka. Ten piernik jest wręcz idealny, tak perfekcyjny, że aż ciężko opisać jego smak słowami. Smak jest bardzo głęboki - jak smak najlepszych Toruńskich pierników, jednocześnie jest on bardzo korzenny (ale nie tak sztucznie, lecz tak świeżo). Mimo stania wielu dni w normalnym pomieszczeniu praktycznie wcale on nie wysycha. Zdecydowanie dołączam do fanów tego wspaniałego wypieku i mówię każdemu, jeśli chce się poczuć smak piernika, o którym zawsze się marzyło, należy po prostu upiec jeden z tego przepisu.
porcja na blachę 30 x 40 cm
przepis z Moich Wypieków
Składniki:
- pół kg miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami. Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.
Smacznego!
J.
Konieczny do zrobienia w tym roku :)
OdpowiedzUsuńod dawna poszukuję piernika, który by mi podpasował. ze wszystkimi jest coś nie tak, w każdym coś mi nie pasuje.
OdpowiedzUsuńtego jeszcze nie próbowałam, więc przepis do wypróbowania na następne święta :)
Wyglada apetycznie! A Moje Wypieki wymiataja swoimi przepisami... dziekuje za polecenie... :) milego wieczorka ;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, piernik jest pyszny. Robiłam na ostatnie święta i nie wytrzymał nawet do Wigilii.
OdpowiedzUsuńhttp://muminkow-kraina.blogspot.com/2011/12/piernik-staropolski.html