poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Makaroniki czekoladowo - kokosowe



Kiedy za oknem pogoda w kratkę, a na studia trzeba się uczyć, najlepszym pomysłem są małe, słodkie, szybkie w wykonaniu ciasteczka. Dla mnie najlepiej nie za bardzo słodkie, ale mocno aromatyczne. Właśnie takie jak te - pięknie pachnące kokosem i czekoladą. Cudowne do jedzenia jeden po drugim podczas czytania książki albo do pogryzania podczas picia kawy. Zdecydowanie rozjaśniają dzień... :)




Czekoladowo-kokosowe makaroniki
przepis z Joy of Baking
porcja na 24 makaroniki
Składniki:

  • 115 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże białka
  • 25 g kakao
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 g wiórek kokosowych

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, odstawić. W międzyczasie wymieszać białka, kakao, cukier, sól i aromat. Dodać kokos i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki i układać je w niedużych odstępach od siebie. Piec przez 15 minut, aż ciasteczka będą lekko błyszczące. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut, po czym ostudzić do końca na kratce.


Smacznego!
J.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)