Kiedy za oknem pogoda w kratkę, a na studia trzeba się uczyć, najlepszym pomysłem są małe, słodkie, szybkie w wykonaniu ciasteczka. Dla mnie najlepiej nie za bardzo słodkie, ale mocno aromatyczne. Właśnie takie jak te - pięknie pachnące kokosem i czekoladą. Cudowne do jedzenia jeden po drugim podczas czytania książki albo do pogryzania podczas picia kawy. Zdecydowanie rozjaśniają dzień... :)
Czekoladowo-kokosowe makaroniki
przepis z Joy of Baking
porcja na 24 makaroniki
Składniki:
- 115 g gorzkiej czekolady
- 3 duże białka
- 25 g kakao
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g wiórek kokosowych
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, odstawić. W międzyczasie wymieszać białka, kakao, cukier, sól i aromat. Dodać kokos i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki i układać je w niedużych odstępach od siebie. Piec przez 15 minut, aż ciasteczka będą lekko błyszczące. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut, po czym ostudzić do końca na kratce.
Smacznego!
J.
kakao i wiórki kokosowe zestawienie idealne :).
OdpowiedzUsuń