Szukałam ciasta z truskawkami. Prostego, szybkiego. Bezproblemowego. Takiego w sam raz na przygotowanie w czasie przerwy między jednym a drugim rozdziałem podręcznika. Idealne ciacho znalazłam na stronie Liski: biszkoptowe. Spędziłam w kuchni może z 10 minut i gotowe, potem tylko podejść do piekarnika i wyjąć. Lekko przestudziłam i od razu sobie kawałek odkroiłam: mniam! Puszyste ciasto, soczysty truskawkowy wierzch, całość nie za słodka. Znajomym też bardzo smakowało.
Biszkoptowe ciasto z truskawkami
od WhitePlate
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- szklanka małych truskawek, bez szypułek
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
Jajka ubić z cukrem ok. 3 minut. Dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a na końcu mąkę z proszkiem.
Formę do ciasta (u mnie długa keksówka) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub mąką. Wlać ciasto. Poukładać na nim truskawki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy - ciasto jest upieczone. Przestudzić (najpierw kilka minut w formie, potem wyjąć).
Smacznego!
P.
Idealne lekkie ciacho na ciepłe dni :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owoce zatopione w biszkopcie, zawsze dobrze smakuje a z truskawkami to już całkowicie :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne i pyszne. Czego chcieć więcej! :)
OdpowiedzUsuńCo dziś zjem na śniadanie?