wtorek, 10 lipca 2012

Truskawkowe serowe muffiny



Przepisów z mojej strony nie było na blogu od bardzo dawna, ale obiecuję teraz poprawę. Zacznę jednak od tych, które już trochę musiały czekać, zanim znalazłam czas je wstawić. Zatem od kilku ciast z truskawkami. Może ktoś gdzieś jeszcze znajdzie te pyszne owoce i da radę wykorzystać przepis. Jak nie to zostają mrożone truskawki, albo czekanie do przyszłego roku. A zdecydowanie jest warto czekać! Są to jedne z najlepszych muffinów z truskawkami, jakie jadłam. Wilgotne, zaskakujące mnogością smaków. Łączą w sobie nadzienie sernikowe i pyszną cynamonową kruszonkę. Wszystko w nich się po prostu cudownie dopełnia. Aż nie można się powstrzymać do zachwytów... :)




Truskawkowe serowe muffiny
porcja na 12 muffinów
przepis z bloga Food Wonderings
Składniki:
masa na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki truskawek, pokrojonych na małe kawałki

na nadzienie serowe:

  • 100 g mielonego twarogu (sera na serniki)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na cynamonową kruszonkę:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła, zimnego

Piekarnik rozgrzać do 205 stopni. Foremki wyłożyć papilotkami.
Kruszonka: Wymieszać mąkę z cukrem i cynamonem. Dodać zimne masło i wymieszać widelcem (lub dwoma nożami), aż wszystko będzie przypominać mokry piasek (kruszonkę ;)). Odstawić.
Nadzienie serowe: Zmiksować ser, jajka, cukier i ekstrak w misce, aż wszystko stworzy jednolitą masę.
Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić mleko, olej, jajko i cukier. Przesypać suche składniki do mokrych, wymieszać delikatnie, uważając by nie wymieszać za bardzo (powinny pozostać grudki). 
Do każdej foremki nałożyć łyżkę masy na ciasto. Na niej ułożyć kilka kawałków truskawek. Następnie nałożyć 1,5 łyżki nadzienia kremowego. Posypać odrobiną kruszonki. Dopełnić masą "ciastową". W masę wcisnąć jeszcze kilka kawałków truskawek. Na sam koniec posypać wierzch kruszonką.
Piec 25 minut, lub do momentu, aż wbity w środek patyczek (wykałaczka) będzie wychodzić czysty. Wyjąć, odczekać 5 minut, po czym studzić do końca na kratce. Można podawać jeszcze ciepłe. ;)


Smacznego!
J.

3 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)