sobota, 18 sierpnia 2012

Czekoladowe ciasteczka z miętą


Te ciasteczka to mistrzostwo. Przynajmniej dla mnie i moich rodziców. Bo cenimy gorzką czekoladę zdecydowanie bardziej niż mleczną. A w tych ciachach czekolada przełamana jest świeżą, aromatyczną miętą prosto z ogródka (nikt nie chciał uwierzyć, że to garstka listków daje tak wyraźny posmak, a nie jakiś sztuczny olejek!). Do tego jeszcze idealna konsystencja - miękkie, wręcz puszyste w środku. Pycha! Upiekłam je w nocy (taka ze mnie dziwaczka, że jak nie mogę zasnąć to myślę i myślę, aż wykombinuję, co mogę przyrządzić z aktualnie dostępnych w kuchni składników) tuż przed wyjazdem w góry, dzięki czemu ciasteczka towarzyszyły nam w podróży i podnosiły na duchu na długim szlaku na szczyt.


Czekoladowe ciasteczka z miętą
na podstawie: Sto kolorów kuchni

Składniki:
na około 18 ciastek
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g drobnego cukru
  • 40g gorzkiego kakao
  • garść drobno posiekanej świeżej mięty
  • szczypta soli
  • jajko
  • 80g stopionego masła
  • 50g gorzkiej czekolady, posiekanej
W misce połączyć mąkę, sodę, kakao i sól. Przestudzone masło połączyć z jajkiem i cukrem wlać je do składników suchych. Dodać miętę i czekoladę. Zagnieść ciasto aż powstanie miękka, ale zwarta kula. 
Z ciasta formować kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na blasze.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)