Co zrobić, gdy zbliża się data wyjazdu, a w kuchni pełno produktów, które trzeba zjeść, bo pod naszą nieobecność się zepsują? Pewnie można wszystko pochłonąć oddzielnie, ale można też wykombinować jak wszystko połączyć. Bałam się, ze z tym połączeniem trochę przesadziłam, ale efekt był zaskakująco dobry :). Powstało wilgotne owocowo-warzywne ciasto idealne na wakacyjny podwieczorek. A do tego uroczy, zielony kolor, bo akurat miałam barwnik - oczywiście i bez niego placek na pewno byłby pyszny. Polecam kuchenne ryzyko - bo niby dlaczego połączenie cukinii i winogron miałoby się okazać niesmaczne?
Placek z cukinią, jabłkiem i winogronami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- jedna mała cukinia
- jedno małe jabłko
- garść zielonych winogron
- łyżka zielonego barwnika
Jajka roztrzepać z cukrem i olejem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i barwnik, wszystko dobrze wymieszać. Cukinię i jabłko umyć, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do masy. Wylać ciasto do blaszki (u mnie o boku 22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połówki winogron. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
jakie fajne takie zielone :D:D
OdpowiedzUsuńCo za połączenie! Zdecydowanie dla odważnych. :)
OdpowiedzUsuń