sobota, 8 września 2012

Chleb owsiany z ziarnami (na drożdżach)


Naprawdę nie ma nic lepszego niż świeżutki, domowy chlebek na weekendowe śniadanie. Ten upiekłam w środku nocy po to, by o poranku czekał na mnie w kuchni i sprawił, że dzień od samego początku będzie idealny. A do tego jeszcze za oknem właśnie pojawiło się słońce, więc to taki podwójny zastrzyk energii.
Chlebek jest taki, jak lubię: pełny przeróżnych ziarenek, zwarty, lekko wilgotny i dobrze się kroi. Jego dodatkowym atutem jest prostota przygotowania - wyrabia się króciutko, a czas wyrastania jest minimalny w porównaniu do innych wypieków. 
Przygotowałam go w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".



Chleb owsiany z ziarnami (na drożdżach)

Składniki:
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 3 szklanki mąki 
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianegor
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki otrębów
  • masło do wysmarowania formy
  • mleko do posmarowania wierzchu
Do wody wsypać cukier, drożdże i płatki owsiane. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól, po 2 łyżki ziaren i dobrze wymieszać, aż powstanie lekko klejące się ciasto. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie przełożyć do niej ciasto. Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać pozostałymi ziarenkami. Odstawić na 10 minut. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przestudzić.

Smacznego!
P.


Upiecz Smakowity Chleb!

4 komentarze:

  1. To jest ten chleb, który sprawia, że twierdzenie 'nie samym chlebem żyje człowiek' staje pod znakiem zapytania. Bo zaczyna Ci się wydawać, że mógłby.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten blog, ale niestety ten przepis o chyba jakaś pomyłka? Nie wychodzi i wydaje mi się, że to nie jest moja wina, tylko coś z proporcjami albo sposobem robienia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, u mnie według właśnie takiego przepisu wszytko się udało :< Ale z chlebami bywa różnie, może wyszedł Ci za rzadki i trzeba podsypać mąką? No i może po prostu daj mu jednak więcej czasu na wyrośnięcie przed wstawieniem do pieca. W najbliższym czasie zrobię ponownie, dam znać, czy wyszło :)

      Usuń
  3. może być mąka owsiana? :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)