piątek, 14 września 2012

Pizza - podpłomyk (z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami)



Całkiem niedawno na jednym z moich ulubionych blogów pojawiła się pizza śniadaniowa. Tak mi się spodobała, że czym prędzej pomysł podchwyciłam i tak oto powstała pizza, czy też raczej podpłomyk, bo zdecydowanie nie jest to tradycyjny podkład z pizzerii, pokryta składnikami jak dla mnie idealnymi... Ricotta, szpinak i pomidory zapieczone na banalnym w przygotowaniu cieście podbiły moje serce i żołądek. Idealny obiad prosto z piekarnika. A że ten niby-pizzowy spód taki prosty, to coś mi się zdaje, że jeszcze nie raz pokombinuję z ciekawymi dodatkami i schrupię podobne cuda!



Pizza - podpłomyk (z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami)
inspiracja u Tosi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
Dodatki:
  • 150 g ricotty
  • 250 g szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g startego żółtego sera

Mąkę przesiać, dodać sól i zagnieść ze stopniowo dodawaną wodą, aż otrzymamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto rozwałkować na cienki placek (około 3-4 mm) i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną oliwą. Brzegi ciasta lekko zawinąć do środka. Posmarować oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut.
Cebulkę i czosnek drobno posiekać, poddusić na oliwie, dodając zioła.
Na podpieczonym podpłomyku rozsmarować ricottę.  Następnie wyłożyć szpinak, na nim pomidory, a na końcu posypać startym serem. Całość zapiekać w temperaturze 200 stopni przez kolejne 8-10 minut. Podawać najlepiej na ciepło.


Smacznego!
P.


2 komentarze:

  1. Cudnie wygląda ta ricotta rozpuszczona na szpinaku... To musiała być pyszna pizza :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)