Całkiem niedawno na jednym z moich ulubionych blogów pojawiła się pizza śniadaniowa. Tak mi się spodobała, że czym prędzej pomysł podchwyciłam i tak oto powstała pizza, czy też raczej podpłomyk, bo zdecydowanie nie jest to tradycyjny podkład z pizzerii, pokryta składnikami jak dla mnie idealnymi... Ricotta, szpinak i pomidory zapieczone na banalnym w przygotowaniu cieście podbiły moje serce i żołądek. Idealny obiad prosto z piekarnika. A że ten niby-pizzowy spód taki prosty, to coś mi się zdaje, że jeszcze nie raz pokombinuję z ciekawymi dodatkami i schrupię podobne cuda!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka wody
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Dodatki:
Mąkę przesiać, dodać sól i zagnieść ze stopniowo dodawaną wodą, aż otrzymamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto rozwałkować na cienki placek (około 3-4 mm) i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną oliwą. Brzegi ciasta lekko zawinąć do środka. Posmarować oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut.
Cebulkę i czosnek drobno posiekać, poddusić na oliwie, dodając zioła.
Na podpieczonym podpłomyku rozsmarować ricottę. Następnie wyłożyć szpinak, na nim pomidory, a na końcu posypać startym serem. Całość zapiekać w temperaturze 200 stopni przez kolejne 8-10 minut. Podawać najlepiej na ciepło.
- 150 g ricotty
- 250 g szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 100 g suszonych pomidorów
- 50 g startego żółtego sera
Mąkę przesiać, dodać sól i zagnieść ze stopniowo dodawaną wodą, aż otrzymamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto rozwałkować na cienki placek (około 3-4 mm) i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną oliwą. Brzegi ciasta lekko zawinąć do środka. Posmarować oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut.
Cebulkę i czosnek drobno posiekać, poddusić na oliwie, dodając zioła.
Na podpieczonym podpłomyku rozsmarować ricottę. Następnie wyłożyć szpinak, na nim pomidory, a na końcu posypać startym serem. Całość zapiekać w temperaturze 200 stopni przez kolejne 8-10 minut. Podawać najlepiej na ciepło.
Smacznego!
P.
Pizza ze szpinakiem..cudo! :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ta ricotta rozpuszczona na szpinaku... To musiała być pyszna pizza :)
OdpowiedzUsuń