Wracam po wakacyjnej przerwie (bo wrzesień okazuje się dla studentów najlepszą porą na wyjazdy) - pełna (póki co) zapału na nadchodzący rok akademicki i z kilkoma przepisami w zanadrzu. Dziś kwintesencja jesiennych wypieków, czyli kolejna odsłona jabłecznika. Tym razem to pyszne, delikatne ciasto ucierane zwieńczone koroną z jabłek w cynamonie. Bardzo proste, bardzo smaczne, a do tego jeszcze praktyczne, bo udało mi się przemycić kawałek w walizce do samolotu i okazało się jak znalazł po wylądowaniu, gdy głód zaatakował, a sklepu nadal nie było widać...
+ mimo, że ciasto to nie tort, składam serdeczne życzenia mej kochanej współblogowiczce! Sto lat, Asiu :* I pysznych wypieków oczywiście :)
Ucierane ciasto z jabłkami
na podstawie SłodkichFantazji
na tortownicę 24-26 cm
Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 jajka
- czubata szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu
- 4 małe jabłka
- 20 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej, wmieszać także jogurt, ucierać do połączenia się składników.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy tworząc jakby wachlarzyki, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym, odstawić. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasto przelać do tortownicy, wierzch wygładzić. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta tworząc dwa okręgi, posmarować stopionym wcześniej masłem.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy tworząc jakby wachlarzyki, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym, odstawić. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasto przelać do tortownicy, wierzch wygładzić. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta tworząc dwa okręgi, posmarować stopionym wcześniej masłem.
Smacznego!
P.
Jadłam podobne ciacho i było bardzo pyszne, Twoje też tak wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękujemy!
UsuńDzięki Ci kochana współblogowiczko!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle zachęcająco! Chyba się skusze na Tw przepis:)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha zawsze pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuńLubię takie babkowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie, a tak lubię najbardziej:-)
OdpowiedzUsuńniezwykle apetyczne
OdpowiedzUsuńPychotka :) Uwielbiam ten typ ciast z jabłkami :)
OdpowiedzUsuń