Jesień pełną parą, dni stają się coraz krótsze i coraz bardziej szare, a mój organizm ciągle krzyczy "kawy!". Do tej kawy czasem potrzeba jakiegoś dodatku i ten właśnie okazał się idealny na pochmurne popołudnie. Muffiny o smaku cappucino z pyszną chałwową niespodzianką w środku, która nadała całości niepowtarzalną strukturę.
Muffiny cappucino z chałwą
Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 3 łyżki capupucino (w proszku)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- chałwa (około 200g, u mnie waniliowa)
Mąkę zmieszać z cappucino, kawą i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z olejem, jogurtem i cukrem. Obie masy połączyć. Chałwę pokroić na 12 kostek (około 1x1cm). Do natłuszczonej / wyłożonej papilotkami formy na muffiny nakładać po łyżce masy, następnie po kostce chałwy i zakryć pozostałą masą. Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego!
P.
Mmm pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń