Obiadowo, w śródziemnomorskim klimacie. Tarta, którą przygotowałam na obiad jednego z ostatnich słonecznych dni przełomu lata i jesieni. Zjedzona na zimno, w ogrodzie biblioteki uniwersyteckiej (w tym miejscu specjalna dedykacja dla Z., która wyraziła entuzjazm i zażądała publikacji przepisu) sprawiła, że krótka przerwa na trawie zmieniła się w godzinne leżakowanie... A sam przepis? Łatwo i przyjemnie ze świetnym efektem. Właściwie miało być inaczej - poszłam kupić pesto, wróciłam bez pesto (to znak: pora, bym zrobiła domowe), za to przyniosłam parę innych smakołyków, m.in. twardy grecki ser i zielone oliwki. A do tego idealne suszone pomidory domowej roboty (dedykacja nr 2: dla mamusi <3), a wszystko to zapieczone na pysznym kruchym cieście. Zdecydowanie udany obiad.
Tarta śródziemnomorska (z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem greckim)
Składniki:
Spód:
Farsz:
Spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- duża szczypta soli morskiej
- 1 żółtko
Farsz:
- 150 g twardego sera greckiego
- 200 g suszonych pomidorów z zalewy
- 150 g zielonych oliwek
- 50 g serka topionego
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1 jajko + 1 białko
Masło posiekać z mąką, dodać sól oraz żółtko i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić ją przez około godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną / bułką tartą formę do tarty. Ponakłówać widelcem. Na wierzchu położyć obciążony np. grochem papier do pieczenia . Podpiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut, zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 10 minut.
Na podpieczonej tarcie rozsmarować serek topiony, a na nim układać pokrojone w cząstki preferowanej wielkości pomidory, oliwki i ser grecki. Posypać ziołami i zalać roztrzepanymi jajkami. Piec przez 15 minut. Smaczne i na ciepło, i na zimno.
Na podpieczonej tarcie rozsmarować serek topiony, a na nim układać pokrojone w cząstki preferowanej wielkości pomidory, oliwki i ser grecki. Posypać ziołami i zalać roztrzepanymi jajkami. Piec przez 15 minut. Smaczne i na ciepło, i na zimno.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)