Z babcinego sadu przywiozłam kosz orzechów i kosz jabłek. Nie było mowy, by wszystko od razu zjeść, część po prostu musiałam zużyć do jakiegoś wypieku. Wyszło mi bardzo proste i bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne i dość ciężkie ciasto jabłkowo-orzechowe. Idealne na jesienny podwieczorek, a kolejnego dnia do zabrania na drugie śniadanie :)
Proste ciasto z jabłkami i orzechami
Składniki:
- szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 2 małe jabłka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Orzechy z grubsza rozdrobnić, jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić, dodać cukier i mleko i cały czas gotując na małym ogniu, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy podobnej do karmelu. Lekko przestudzić. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać roztrzepane jajka i karmel, a następnie jabłka i orzechy. Całość wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu dobrze ostudzić.
Smacznego!
P.
dawno nie jadłam ciasta z orzechami włoskimi, napewno wypróbuję ten przepis, wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne. Nigdy jeszcze nic nie piekłem a że miałem w domu jabłka i orzechy więc postanowiłem sprawdzić się w nowej dziedzinie.
OdpowiedzUsuńZarówno smak jak i zapach w całym domu REWELACJA
A do tego prostota wykonania. Super.
Gratuluję udanego debiutu :) cieszę się, że moje ciasto smakowało.
UsuńMuszę przyznać... ;), że to jedna z najpyszniejszych szarlotek jakie w życiu jadłam! brawo!
OdpowiedzUsuńmam zrobic ciasto- obiecalem koledze na urodziny a ostatnio pieklem cos jakies 20 lat temu (a mam 35) :)
OdpowiedzUsuńwyprobuje ten przepis.urodziny jutro ale zaraz sie zabieram
roberto
powodzenia! i czekamy a wieści, czy się udało :)
Usuń