piątek, 28 września 2012

Ucierane ciasto z jabłkami


Wracam po wakacyjnej przerwie (bo wrzesień okazuje się dla studentów najlepszą porą na wyjazdy) - pełna (póki co) zapału na nadchodzący rok akademicki i z kilkoma przepisami w zanadrzu. Dziś kwintesencja jesiennych wypieków, czyli kolejna odsłona jabłecznika. Tym razem to pyszne, delikatne ciasto ucierane zwieńczone koroną z jabłek w cynamonie. Bardzo proste, bardzo smaczne, a do tego jeszcze praktyczne, bo udało mi się przemycić kawałek w walizce do samolotu i okazało się jak znalazł po wylądowaniu, gdy głód zaatakował, a sklepu nadal nie było widać...

+ mimo, że ciasto to nie tort, składam serdeczne życzenia mej kochanej współblogowiczce! Sto lat, Asiu :* I pysznych wypieków oczywiście :)


Ucierane ciasto z jabłkami
na podstawie SłodkichFantazji
na tortownicę 24-26 cm

Składniki:
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu
  • 4 małe jabłka
  • 20 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej, wmieszać także jogurt, ucierać do połączenia się składników. 
Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy tworząc jakby wachlarzyki, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym, odstawić. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,  Ciasto przelać do tortownicy, wierzch wygładzić. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta tworząc dwa okręgi, posmarować stopionym wcześniej masłem.

Smacznego!
P.



9 komentarzy:

  1. Jadłam podobne ciacho i było bardzo pyszne, Twoje też tak wygląda :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Ci kochana współblogowiczko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle zachęcająco! Chyba się skusze na Tw przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciacha zawsze pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie babkowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto i pysznie, a tak lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka :) Uwielbiam ten typ ciast z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)