sobota, 22 grudnia 2012

Choinki: orzechowo-piernikowe cupcakes



Kolejny przepis z cyklu "urocze babeczki" :) Tym razem zakochałam się w muffinowej bazie - orzechy włoskie i migdały + przyprawa korzenna. To już niemal nudne, ale jak nie powiedzieć, że znów udało się oddać kwintesencję świąt? A jeszcze jak takie babeczki ozdobi się zielonym kremem to stają się śliczną ozdobą dla stołu. Takie prościutkie choineczki! Tylko krem radzę zrobić tuż przed podaniem, bo  trzymane w lodówce babeczki niestety przechodzą innymi świątecznymi aromatami i trochę tracą swój urok. Polecam szczególnie osobom zabieganym, bo zdecydowanie lepiej szybciutko zrobić samodzielnie muffiny niż kupić gotowe świąteczne słodkości. 


Orzechowo-piernikowe cupcakes

Składniki:
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich i migdałów (u mnie pół na pół, użyłam blendera)
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietanki (12-18%)
  • 1/3 szklanki oleju
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • +zielony barwnik spożywczy
  • cukrowe perełki / posypka itd.
W jednej misce zmieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć obie mieszaniny. Nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości otworów. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dobrze wystudzić.
Przygotować krem: masło bardzo dokładnie utrzeć z cukrem, następnie dodać mascarpone i na wolnych obrotach miksować od uzyskania jednolitej konsystencji. Do kremu dodać barwnik, dokładnie wymieszać. Gotowym kremem dekorować wystudzone muffiny tworząc choinkowe czapeczki, dodatkowo posypać cukrowymi ozdobami. Gotowe cupcakes przechowywać w lodówce.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. świetny pomysł! tak pięknie wyglądają, że aż szkoda jeść:D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)