sobota, 29 grudnia 2012

Piernik z nadzieniem morelowym


Pierniki... To są ciasta tak fascynujące, że aż ciężko opisać ich różnorodność w kilku słowach! Bananowe, bakaliowe, czekoladowe, przekładane, nadziewane... W tak wielkiej gromadzie przepisów wręcz sztuką jest zdecydować się, który wybrać do upieczenia. Ja jednak mam kilka swoich ukochanych wśród tej wspaniałej drużyny ciast. Jednym z nich jest oczywiście piernik staropolski, wykwintny, klasyczny, o tak głębokim smaku, że aż brakuje słów. Drugim jest ten słodziutki przysmak, który Wam dziś prezentuję! 
Zdecydowanie różni się od przeciętnych pierników. Nie jest suchy, ale dzięki swojemu wspaniałemu nadzieniu wilgotny. Jest ono pełne bakalii, pełne barw i pełne różnorodnych smaków - od kwaskowatości żurawiny po słodycz moreli. Sam spód ciasta cudownie dopełnia to jego cudowne wnętrze - sprawia, że ciasto nie wydaje się być za słodkie i zamiast wypić szklankę wody w celu "odsłodzenia", chce się złapać kolejny kawałek (jeśli nie całą blachę!) i schować z nim, by się dalej rozkoszować tą pysznością. 


Piernik z nadzieniem morelowym

przepis z bloga Pistachio
porcja na blaszkę 20 x 30 cm

Składniki:
na ciasto:
  • 3 1/3 szklanki (510 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki (200 g) miodu
  • 3/4 -1 szklanka (165 - 220 g) cukru 
  • 1/2 szklanki (110 g) masła
  • 1 duże jajko lekko ubite

na nadzienie:
  • 1 3/4  szklanki konfitury morelowej niskosłodzonej
  • 1 1/2  szklanki migdałów pokrojonych w słupki
  • 1/2  szklanki rodzynek
  • 1/2  szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2  szklanki skórki pomarańczowej
  • 1/4  szklanki soku z cytryny

na lukier:
  • 1 1/2  szklanki cukru pudru
  • około 1/4  szklanki soku z cytryny

W misce  wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. W rondelku na małym ogniu podgrzewać miód, cukier i masło do chwili kiedy cukier rozpuści się, a masło roztopi. Nie doprowadzać do zagotowania masy! Zdjąć z ognia i dodać korzenne przyprawy. Wymieszać. Dodać masę miodową do masy mącznej i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na 5 minut. Dodać jajko i ponownie wymieszać (zmiksować całość do połączenia się składników). Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 2 godziny lub dłużej (można też na całą noc) w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno być po okresie leżakowania całkowicie wystudzone.
Wymieszać składniki nadzienia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować jedną część ciasta na grubość około 7 mm. Położyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzić nadzienie. Na wierzchu położyć drugą część ciasta (rozwałkowaną tak jak pierwsza). Docisnąć brzegi. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 25-35 minut. Ciasto nie powinno być spieczone. 
Kiedy ciasto się piecze przygotować przygotować lukier ucierając łyżką jego składniki. Upieczony piernik przełożyć na kratkę do pieczenia i polukrować jeszcze gorący. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w całość. Kroić w kwadraty przez podaniem. 

Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)