piątek, 28 grudnia 2012

Sernik orzechowy


W tym roku moje świąteczne wypieki mało skromnie opiszę jako genialne. Zdecydowanie wyjątkowe, nietuzinkowe i przepyszne. Jako pierwszy zaprezentuję Wam zatem tegoroczny hit i zwycięzcę wielu osobistych rankingów ciast świątecznych - sernik orzechowy!
Aż ciężko opisać, jak wyjątkowy jest jego smak. Dwie przepyszne warstwy, które razem tworzą niepowtarzalną całość. Dół orzechowy, chrupiący, słodziutki. Zdecydowanie zgodzę się ze stwierdzeniem, że sam bez sera mógłby istnieć jako pyszny mazurek. Warstwa serowa, według mnie posiadająca wiele cech idealnego sernika. Kremowa, puszysta, wspaniale rozpływająca się w ustach, a do tego o głębokim smaku... Jedząc jeden kawałek tego sernika, już myśli się o następnym. Nie widziałam osoby, która nie wzięłaby jego dokładki... Ach, to jest ciasto-marzenie! 


Sernik orzechowy
przepis pochodzi z bloga Bake or Break, tłumaczony przez Dorotkę
porcja na tortownicę o średnicy 24 cm

Składniki
na spód:
  • 1¾szklanki pokruszonych ciastek digestive
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
na masę orzechową:
  • 2/3 szklanki golden syrupu
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
na masę serową:
  • 750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku 'President')
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy), wyłożone papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Wszystkie składniki na masę orzechową wymieszać. Podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Oj, zjadłabym sobie takiego serniczka! Uwielbiam orzechowe smaki!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)