Czasem nachodzi mnie ochota upieczenia czegoś zdrowszego. Takiego, żebym mogła dawać to każdemu i z czystym sumieniem mówić, że może zjeść, ile tylko jego dusza zapragnie. Gdy ostatnio kupiłam marchewki, żeby upichcić sobie zupkę, ewentualnie obiad, w efekcie nie powstrzymałam się i upiekłam z nich muffinki. Jakoś tych babeczek za dużo na naszym blogu niedługo będzie... Wyszły pyszne! Lekko wilgotne, dzięki dodatkowi bananów, cudownie owsiane (och, ta moja słabość do owsianych wypieków... :>), wyjątkowe dzięki rodzynkom i oczywiście przepyszne, bo marchewkowe. Nic innego Wam nie zostaje, tylko lecieć do sklepu po składniki, a później do kuchni, aby je upiec!
Muffiny marchewkowe z bananami i rodzynkami
Porcja na 16 sztuk
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki brązowego cukru
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka płatków owsianych
- pół szklanki rodzynek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko, roztrzepane
- 1/3 szklanki mleka
- 4 średnie marchewki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 1 średni, dojrzały banan, zmiksowany
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę wyłożyć papilotkami.
W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać płatki owsiane i rodzynki, wymieszać. Dodać pozostałe składniki (oliwa, jajko, mleko, marchew, banana). Wymieszać wszystko do połączenia. Nakładać ciasto do papilotek, prawie do pełnia. Wstawić i piec przez około 23 minut - aż wbity patyczek będzie wychodzić czysty. Wystawić z piekarnika, odczekać chwilę, wyjąć z formy i ostudzić.
Smacznego!
J.
Jadłam już marchewkowe ciasto i to kilka wersji, ale nie wpadłam na to,że można również przygotować marchewkowe muffiny:) Super przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe polaczenie, marchew i banan. jeszcze nie probowalam. polecam tez marchew i kokos :)
OdpowiedzUsuń