niedziela, 7 kwietnia 2013

Magiczne ciasto czekoladowe


Raz, dwa, trzy, zaczynamy czary na blogu! Magiczne ciasto jest naprawdę magiczne, to nie jest  żart. Za nic nie jestem w stanie pojąć, dlaczego powstaje ono takie, jakie powstaje. Tworzymy jedną płynną masę (mieszanie mleka z pianą z białek jest dosyć ciekawym przeżyciem...), a powstaje nam dwuwarstwowe ciasto. Na spodzie przepyszny pudding - gęsty, sztywny, o mocno intensywnym czekoladowym smaku. Oddzielnie byłby już dobrym deserem. Na nim puszysty czekoladowy biszkopt, który nadaje ciastu lekkości... Smak wyjątkowy, nie sposób się oprzeć. Choć bardziej od smaku magiczne jest fakt rozwarstwienia ciasta. Jak się postaracie to mogą powstać nawet trzy wyraźne warstwy! Więc bierzcie różdżki i lećcie czarować! :)


Magiczne ciasto czekoladowe
porcja na blaszkę 20x25 cm
Składniki:
  • 140 g masła
  • 750 ml mleka
  • 140 g mąki
  • 55 g kakao
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 260 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki mocnego espresso
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • +cukier puder do oprószenia

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Masło rozpuścić, odstawić. Mleko podgrzać, odstawić. Mąkę wymieszać z kakao, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać masło, espresso i ekstrakt waniliowy, ubijać przez około 2 minuty. Wsypać mąkę i kakao, zmiksować. Wlać mleko i dokładnie wymieszać (radzę robić to trzepaczką, ponieważ mieszając mikserem można nieźle nachlapać). 
Ubić pianę z białek. Dodać 1/3 piany z białek do mlecznej masy, delikatnie wymieszać. Powtórzyć, aż cała piana będzie wmieszana do ciasta. 
Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 50-60 minut lub do momentu kiedy ciasto lekko potrząsane tylko lekko, a nie mocno się trzęsie (wiem, że to brzmi dziwnie, ale ciężko mi opisać, radzę zatem mniej odważnych trzymać się zegarka ;)). 
Wyjąć, ostudzić całkowicie. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!
J. 


3 komentarze:

  1. wow, bardzo ciekawe, chyba muszę też poczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super! Takie połączenie dwóch różnych, ale pysznych warstw jest świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Nie mam takiej wielkosci foremek bo jest nas troche i taka ilosc ciasta by tylko rozsmieszyla rodzinke,jezeli podwoje porcje to czas pieczenia bez zmian czy trzeba piec dluzej?

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)