wtorek, 9 kwietnia 2013

Sernik kokosowy



Szukałam, próbowałam i... w końcu znalazłam mój ideał. Bardzo mnie to zaskoczyło, ponieważ po serniku orzechowym, który piekłam w tym roku na Boże Narodzenie myślałam, że smaczniejszy sernik nie istnieje. Jednak byłam w błędzie... Ten jest cudownie kremowy, ale w taki sposób, że aż nie idzie oprzeć się kolejnemu kawałkowi. Ani za suchy, ani za wilgotny, ani za słodki, ani mdły... Poziom słodyczy jest na tak odpowiednim poziomie, że aż nie mogę nic złego na jego temat powiedzieć. Delikatny smak kremowego nadzienia cudownie komponuje się z intensywnie kokosowym spodem. Dodatkowo pięknie pachnące i bardzo kusząco wyglądają prażone wiórki na wierzchu sprawiają, że o tym serniku można później śnić po nocach... Ach, niech żałuje ten, który nie próbował i który nie odważy się go upiec... Smutny jest tylko fakt, że chyba już jest niemożliwe, żebym trafiła na jeszcze smaczniejszy sernik... :(





Sernik kokosowy
porcja na tortownicę  o średnicy 23 cm
Składniki:
Na spód:
  • 1 i 1/4 szklanki ciasteczek owsianych, pokruszonych
  • 5 łyżek cukru
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 5 łyżek masła, rozpuszczonego
Na nadzienie:
  • 700 g twarogu na serniki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • 200 g mleczka kokosowego
Na wierzch:
  • 3 łyżki prażonych wiórek kokosowych (smażonych na patelni, bez tłuszczu, do momentu kiedy będą brązowe)
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać mąką. Od zewnątrz owinąć folią aluminiową. 
Pokruszone ciastka wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodać masło i dokładnie połączyć. Wyłożyć ciastkami dno tortownicy. Dokładnie docisnąć. Piec około 12 minut, aż spód będzie lekko złoto-brązowy. Wyjąć, odstawić. 
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni. W dużej misce ubijać chwilę ser, aż będzie gładki. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Zmiksować, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dalej miksując stopniowo wbijać jajka. Dolać mleko kokosowe, zmiksować do dokładnego połączenia. Przelać masę na upieczony spód. 
Tortownicę ustawić w dużym naczyniu żaroodpornym, wlać do niego wodę do około połowy wysokości ścianek formy. Ostrożnie wstawić naczynie do piekarnika.
Piec około 65-75 minut, aż nadzienie będzie stężałe. Wyjąć naczynie z piekarnika, następnie wystawić tortownicę z naczynia. Odstawić piekarnik do ostudzenia do temperatury pokojowej, następnie wstawić sernik na 8 godzin do lodówki. Wierzch schłodzonego ciasta obsypać wiórkami kokosowymi. 

Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny,u mnie tez dziś sernikowi,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszyscy dziś kokosowo gotują i pieką :) bardzo apetyczne ciacho, w sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda pod złotą kołderką kokosu :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)