Upiec te smakołyki planowałam od samego założenia bloga. Piekłam je bowiem kilka lat temu i po prostu uważam, że nie ma lepszego przepisu na rogaliki. Smakują wybornie - są cudownie kruche z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Poza tym robi się je bardzo szybko i łatwo. Jako nadzienie można wybrać każdą ulubiona konfiturę czy powidła, choć jak dla mnie najlepiej smakowały z czekoladą... Ale to już jak kto lubi. Próbujcie, bardzo łatwo się w nich zakochać! :)
Rogaliki krucho-drożdżowe
porcja na około 30 rogalików
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 jajka
- czubata łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
- dżem / powidła / nutella
Drożdże, jogurt, łyżkę cukru i łyżkę mąki dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do mąki dodać jajko, szczyptę soli, masło i posiekać. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Zagniecione ciasto włożyć owinięte w folię spożywczą na przynajmniej godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachy wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Wycinać trójkąty, nakładać nadzienie i formować rogaliki. Gotowe można posmarować rozbełtanym jajkiem (ja tego nie robiłam).
Piec około 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Rogaliki można polukrować, żeby były słodsze i ładnie się błyszczały.
Smacznego!
J.
ciekawy przepis... też robiła - wczoraj :)
OdpowiedzUsuń