czwartek, 11 kwietnia 2013

Rogaliki krucho-drożdżowe


Upiec te smakołyki planowałam od samego założenia bloga. Piekłam je bowiem kilka lat temu i po prostu uważam, że nie ma lepszego przepisu na rogaliki. Smakują wybornie - są cudownie kruche z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Poza tym robi się je bardzo szybko i łatwo. Jako nadzienie  można wybrać każdą ulubiona konfiturę czy powidła, choć jak dla mnie najlepiej smakowały z czekoladą... Ale to już jak kto lubi. Próbujcie, bardzo łatwo się w nich zakochać! :)





Rogaliki krucho-drożdżowe

porcja na około 30 rogalików
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 jajka
  • czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • dżem / powidła / nutella

Drożdże, jogurt, łyżkę cukru i łyżkę mąki dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. 
Do mąki dodać jajko, szczyptę soli, masło i posiekać. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Zagniecione ciasto włożyć owinięte w folię spożywczą na przynajmniej godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachy wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Wycinać trójkąty, nakładać nadzienie i formować rogaliki. Gotowe można posmarować rozbełtanym jajkiem (ja tego nie robiłam). 
Piec około 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Rogaliki można polukrować, żeby były słodsze i ładnie się  błyszczały.

Smacznego!
J.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)