środa, 15 maja 2013

Wyjątkowa szarlotka - Apple Pie Bars



Szarlotka, która bardziej niż zwyczajnym ciastem jest tartą, bądź krajanką. Dzięki temu, jak dla mnie łączy w sobie wiele cech ciasta idealnego - jest pełna przepysznych jabłek, na cieniutkim spodzie, z posypką na wierzchu. Do tego oblana lukrem, który wręcz uwielbiam. Po zjedzeniu dziesiątek różnych jabłeczników, śmiało mogę stwierdzić, że ten wyróżnia się na ich tle i jest wart powtórnego przyrządzenia. A wydawałoby się, że to tylko przeciętne niskie ciasto z jabłkami... Jak to wypieki czasem zaskakują ;)




Apple Pie Bars
porcja na blaszkę 25 x 35 cm
przepis z tego bloga
Składniki:
Spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • 4 łyżki maślanki
  • 1 żółtko

Nadzienie:
  • 6 średnich jabłek
  • 2,5 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru białego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 białko 
  • 1,5 łyżki białego cukru

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kremówki
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Przygotować spód: szybko zmiksować mąkę, sól i zimne masło w malakserze (lub wymieszać widelcem do formy kruszonki). Dodać maślankę i żółtko, zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i wanilię, wymieszać. W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę, cukry i przyprawy. Przesypać suche składniki do jabłek, wymieszać aż jabłka będą nimi obtoczone. Odstawić.
Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią spód formy. Wyłożyć na spód jabłka. Z białka i cukru ubić pianę. Sztywną pianę wyłożyć na przygotowane jabłka. Na pianę pokruszyć (lub zetrzeć) pozostałą część ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika. 
Piec 50-60 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Wyjąć i odstawić na minimum 30 minut do ostudzenia. W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać wszystkie składniki dokładnie łyżką, stopniowo dosypując cukier puder. Udekorować nim wierzch ciasta. 
Przechowywać ciasto w lodówce. 

Smacznego!
J.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam szarlotki z masą jabłek :) Twoja jest bardzo apetyczna ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)