sobota, 18 maja 2013

Czekoladowe ciasto kokosowe


Ach te ciasta z kremem... Kochają je chyba wszyscy oprócz mnie. Ale czego się nie robi dla najbliższych? Pieczenie smakołyków, które smakują im, a nie mi to podstawa ;) 
Ciasto pięknie pachnące i wytwornie wyglądające. Wilgotne, mocno czekoladowe spody, między którymi znajduję się delikatna kremowo-kokosowa warstwa, tworzą wypiek idealny na każdą okazję. Całość, co zaskakujące, nie jest za słodka i "zapychająca" - po jednym kawałeczku chce się chwytać kolejne - tak... znam takich, którzy umieją zjeść od razu pół blaszki ;) Dodatkowo na wierzchu jest niezwykle kremowa, czekoladowa polewa, która cudownie dopełnia całość zarówno smakowo, jak i wizualnie. 



Czekoladowe ciasto kokosowe
porcja na blaszkę 20 x 20 cm
inspirowany u Dorotki
Składniki 
Na ciasto:
  • 40 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 40 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na małe kawałki
  • 50 g kakao
  • 200 ml wrzącej wody
  • 145 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej
Krem kokosowy:
  • 1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki, schłodzona
  • 220 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 g gorzkiej czekolady (70%)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto: czekoladę i kakao umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Przestudzić.
Mąkę, sodę, proszek, sól - przesiać. Utrzeć masło z cukrami na puch. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy.
Powoli, ciągle miksując, wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestygniętą czekoladą. Dodać suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Przelać gotową masę do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40-50 minut - do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej).
Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić. Dodać do niej mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać cukier puder i wiórki, wymieszać do połączenia.
Ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć kokosowym kremem. 
Przygotować polewę: mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i dorzucić połamaną czekoladę. Poczekać chwilę, wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem na wierzch ciasta poczekać, aż przestygnie i zgęstnieje.
Wierzch udekorować polewą. Kroić na kwadraty i podawać.

Smacznego!
J.



3 komentarze:

  1. Super ciacho!:) Jeden taki kawałek i niczego więcej mi dziś do szczęścia nie potrzeba :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,Czy ciasto w całości wychodzi bez niespodzianek? tj czy ciasto czekoladowe wyrasta tak jak na zdjęciu i czy masa nie jest rozlazła.
    Bo często się zdarza tak, że miedzy zdjęciem a rzeczywistością jest przepaść.
    Będę wdzięczna za szczere odpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)