Ach te ciasta z kremem... Kochają je chyba wszyscy oprócz mnie. Ale czego się nie robi dla najbliższych? Pieczenie smakołyków, które smakują im, a nie mi to podstawa ;)
Ciasto pięknie pachnące i wytwornie wyglądające. Wilgotne, mocno czekoladowe spody, między którymi znajduję się delikatna kremowo-kokosowa warstwa, tworzą wypiek idealny na każdą okazję. Całość, co zaskakujące, nie jest za słodka i "zapychająca" - po jednym kawałeczku chce się chwytać kolejne - tak... znam takich, którzy umieją zjeść od razu pół blaszki ;) Dodatkowo na wierzchu jest niezwykle kremowa, czekoladowa polewa, która cudownie dopełnia całość zarówno smakowo, jak i wizualnie.
Czekoladowe ciasto kokosowe
porcja na blaszkę 20 x 20 cm
inspirowany u Dorotki
Składniki
Na ciasto:
- 40 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 40 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na małe kawałki
- 50 g kakao
- 200 ml wrzącej wody
- 145 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 150 g cukru pudru
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki, schłodzona
- 220 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 125 ml mleka kokosowego
- 125 g gorzkiej czekolady (70%)
Przygotować ciasto: czekoladę i kakao umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Przestudzić.
Mąkę, sodę, proszek, sól - przesiać. Utrzeć masło z cukrami na puch. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy.
Powoli, ciągle miksując, wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestygniętą czekoladą. Dodać suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Przelać gotową masę do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40-50 minut - do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej).
Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić. Dodać do niej mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać cukier puder i wiórki, wymieszać do połączenia.
Ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć kokosowym kremem.
Przygotować polewę: mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i dorzucić połamaną czekoladę. Poczekać chwilę, wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem na wierzch ciasta poczekać, aż przestygnie i zgęstnieje.
Wierzch udekorować polewą. Kroić na kwadraty i podawać.
Smacznego!
J.
Super ciacho!:) Jeden taki kawałek i niczego więcej mi dziś do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Witam,Czy ciasto w całości wychodzi bez niespodzianek? tj czy ciasto czekoladowe wyrasta tak jak na zdjęciu i czy masa nie jest rozlazła.
OdpowiedzUsuńBo często się zdarza tak, że miedzy zdjęciem a rzeczywistością jest przepaść.
Będę wdzięczna za szczere odpowiedzi.