środa, 22 maja 2013

Banoffee pie


Wreszcie udało mi się zrobić wyczekiwane przez niektóych Banoffee pie. To znane ciasto może się śmiało ubiegać o miano najkaloryczniejszego w dziejach Blondies in the kitchen! Ciasteczkowy spód, banany, masa krówkowa, a do tego wszystkiego jeszcze bita śmietana... Prawdziwa bomba. Ale cóż, grzechu warta. Zwłaszcza w dobrym towarzystwie :) A dodatkowym atutem ciasta jest łatwość wykonania - nawet nie trzeba mieć piekarnika, a w przypadku użycia gotowej masy krówkowej na przygotowanie wystarczy dosłownie kilka minut.



Banoffee pie

Składniki:
  • 250 g ciasteczek (digestive, owsianych itd.)
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 małe banany
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego / puszka gotowej masy krówkowej
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 30 g gorzkiej czekolady

Mleko skondensowane gotować przez minimum 2h (zamkniętą puszkę, uważając, by cały czas całkowicie znajdowała się pod powierzchnią wody), wystudzić, otworzyć. Pominąć ten krok w przypadku użycia gotowej masy krówkowej.
Ciasteczka pokruszyć i zmiksować z masłem w blenderze. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy (u mnie średnica 22cm), schłodzić w lodówce.
Masę toffee rozsmarować na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Banany pokroić w plasterki i ułożyć na toffee. Śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć na banany. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
P.


4 komentarze:

  1. Oj tak, to prawdziwa bomba, ale jaka dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niebiansko...mmm na pewno rozpływa się w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być wprost przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest boskie. Jadłam kiedys oryginal jak bylam w Irlandii, poezja smaku.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)