niedziela, 11 sierpnia 2013

Chleb pszenny z ziołami - Blondies in the bakery XI


Pyszny, pszenny, puszysty... Taki on jest. Smakuje dużo lepiej niż normalne żytnie chleby. Takie wręcz połączenie pośrednie między chlebami na zakwasie a na drożdżach... Dodatkowo o lekkiej ziołowej nucie, które nadaje mu charakteru i wyjątkowości. Nasza kolejna propozycja zdecydowanie jest warta wypróbowania... :)


Chleb pszenny z ziołami
porcja na blaszkę 10 x 25 cm
Składniki:
Zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 100 ml wody
  • 150 g mąki żytniej (typ 720)
Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 180 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią spożywcza lub ściereczką i odstawić na 12-18 godzin. Dodać resztę składników i wymieszać. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Odstawić na kolejną godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 i piec kolejne 30 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Smacznego!
J.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)