Tadam - oto przed Wami ciasto, które jest specjalnością mojego D. I nie dziwne - proste w wykonaniu, z dodatkami, które akurat ma się pod ręką, a taaaaakie pyszne! Co prawda D. najchętniej dosłodziłby jeszcze lukrem, ale ja uważam, że im bardziej czuć kwaskowate owoce lata, tym lepiej. Blaszka była spora i miałam nadzieję, że tego smakołyku starczy na kilka dni, ale oczywiście grubo się pomyliłam...
Placek owocowy na maślance
Składniki:
- 2 jajka
- szklanka maślanki
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (u mnie wiśnie, brzoskwinie, jagody, porzeczki)
kruszonka:
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek oleju
Zmiksować jajka z cukrem i maślanką, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać olej, a następnie mąkę z proszkiem. Masę dokładnie połączyć i wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ulubione owoce umyć, pokroić w mniejsze cząstki, obficie pokryć nimi wierzch ciasta. Wymieszać energicznie składniki kruszonki, do uzyskania drobinek ciasta, wysypać na owoce. Piec 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem przestudzić.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńto chyba moje ulubione ciacho, w dodatku też jestem jego mistrzem, zapraszam zajrzeć do mnie na jego modyfikacje
OdpowiedzUsuńAleż skormność...
Usuńnie no powiem że takie bardzo fajne, nawet nie myślałem że takie będzie a tutaj taka niespodzianka,12/10
OdpowiedzUsuń