czwartek, 8 sierpnia 2013

Placek owocowy na maślance

Tadam - oto przed Wami ciasto, które jest specjalnością mojego D. I nie dziwne - proste w wykonaniu, z dodatkami, które akurat ma się pod ręką, a taaaaakie pyszne! Co prawda D. najchętniej dosłodziłby jeszcze lukrem, ale ja uważam, że im bardziej czuć kwaskowate owoce lata, tym lepiej. Blaszka była spora i miałam nadzieję, że tego smakołyku starczy na kilka dni, ale oczywiście grubo się pomyliłam...

Placek owocowy na maślance

Składniki:
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • owoce (u mnie wiśnie, brzoskwinie, jagody, porzeczki)
kruszonka:
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek oleju

Zmiksować jajka z cukrem i maślanką, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać olej, a następnie mąkę z proszkiem. Masę dokładnie połączyć i wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ulubione owoce umyć, pokroić w mniejsze cząstki, obficie pokryć nimi wierzch ciasta. Wymieszać energicznie składniki kruszonki, do uzyskania drobinek ciasta, wysypać na owoce. Piec 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem przestudzić.

Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. to chyba moje ulubione ciacho, w dodatku też jestem jego mistrzem, zapraszam zajrzeć do mnie na jego modyfikacje

    OdpowiedzUsuń
  3. nie no powiem że takie bardzo fajne, nawet nie myślałem że takie będzie a tutaj taka niespodzianka,12/10

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)