niedziela, 4 sierpnia 2013

Chleb ze śliwką - Blondies in the bakery X



Chleb ze śliwkami jest częstym rarytasem u mnie w domu. Owoce wspaniale komponują się z wszelkimi składnikami na kanapkach... Chleb jest mocno kruchy, słodki a poza tym robi się go szybciutko... Tylko mi w środku, jak zaczęłam go kroić do zdjęć ukazała się zaskakująca dziurka po śliwce, ale smak był bardzo dobry ;)


Chleb ze śliwką
porcja na blaszkę 30 x 12 cm
Składniki:

  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 520 g mąki chlebowej orkiszowej
  • 150 g suszonych śliwek, pokrojonych
  • 3 g suszonych drożdży
  • 150 ml zakwasu żytniego
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 80 g siemienia lnianego
Drożdże i zakwas rozmieszać w zimnej wodzie, dodać miód, siemię lniane, oliwę, sól oraz mąkę pszenną. Powinno powstać rzadkie ciasto. Przykryć je ręcznikiem kuchennym, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż na powierzchni pojawią się bąbelki - na około 2 godziny. Wgnieść w ciasto śliwki oraz mąkę orkiszową. Zagnieść aż powstanie elastyczna masa. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia. Piec w 225 stopniach około 20 minut. 

Smacznego!
J. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)