piątek, 23 sierpnia 2013

Chocolate crinkles

Gdy któregoś dnia zobaczyłam popękane czekoladowe ciasteczka na jednym z portali kulinarnych, od razu wiedziałam, że prędzej czy później sama sprawdzę, czy otrzymanie niesamowitego efektu wizualnego ciastek jest  rzeczywiście takie proste, jak o tym pisano. W końcu nadszedł czas na testowanie - i przyznaję, poszło jak z płatka :) Chocolate crinkles urzekają swoim wyglądem, a do tego są bardzo smaczne (choć przyznaję, dla mnie odrobinę za słodkie). Przy minimalnym wysiłku uda się nimi zaskoczyć wszystkich znajomych!
Chocolate crinkles
według Cukrowej
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 70g masła
  • 120 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 4 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru do obtaczania
Masło stopić z czekoladą. Przestudzić, a następnie utrzeć z jajkami, cukrem,  solą, szklanką mąki i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pozostałą szklankę mąki i zmiksować na gładkie ciasto. Będzie bardzo lepiące - wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obficie obsypać dłonie cukrem pudrem i toczyć z ciasta niewielkie kuleczki tak by były dokładnie pokryte cukrem. Ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni około 15 minut, aż z wierzchu będą twardawe. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 


Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)