wtorek, 27 sierpnia 2013

Ekspresowe ciasteczka waniliowe


Ostatnie z ciasteczek z zaginionego folderu jeszcze z czerwca... Upieczone na sam koniec wielkiego produkowania, już w środku nocy, gdy zamawiająca u mnie przekąski na swoją cudowną debatę A. zaczęła panikować, że 3 kartony pełne smakołyków to jeszcze za mało dla wymagającego profesora :) Padło na ciastka błyskawiczne, przygotowywane z podstawowych produktów. Kruche, pyszne, o prawdziwie waniliowym aromacie. Ozdabianie ich zmęczoną ręką było na tyle niezdarne, że jedyne co mogę miłego u lukrowych wzorach powiedzieć to to, że nadały ciasteczkom dziecięcego uroku przypominając raczej działa przedszkolaków niż bądź co bądź całkiem doświadczonego cukiernika-amatora :D

Ekspresowe ciasteczka waniliowe
przepis stąd
Składniki:
  • 100 g masła
  •  1 żółtko
  • 160 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • na kolorowy lukier: szklanka cukru pudru, sok z cytryny, barwniki spożywcze
 Masło wraz z cukrem, solą i wanilią utrzeć na jednolitą masę. Dodać żółtko i ubić dalej. Dodać mąkę i dalej ręcznie wyrabiać ciasto. Uformować kulę i włożyćdo lodówki na 20 min. Rozwałkować bardzo cienko i wykrawać foremkami wybrane kształty. Piec około 10 min (kontrolować stan ciasteczek, bo łatwo mogą się przypalić) w temperaturze 180 C. Dobrze wystudzić. Gotowe ciastka dekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru rozprowadzonego w soku cytrynowym z dodatkiem barwnika.


Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)