poniedziałek, 23 września 2013

Panna cotta kokosowa


W ramach wprowadzania przepisów bezglutenowych zaczynam krótką serię pod hasłem "Panna Cotta" - będzie kremowo, słodko i deserowo. Lubicie tak? ;)
Jak pierwsza bardzo delikatna panna cotta kokosowa. Nutka kokosu jest na tyle delikatnie wyczuwalna, że deser zasmakuje nie tylko zwolennikom tego składnika. Przygotowuje się go szybciutko, więc wręcz musicie spróbować sami!



Panna cotta kokosowa
przepis z Moich Wypieków
na 6 porcji
Składniki:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 75 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka i 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo
  • 6 czubatych łyżek wiórek kokosowych do ozdobienia
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody (około 2 - 3 łyżek). Wymieszać, by nie było grudek.
W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, mleko kokosowe, cukier, do połączenia. Zdjąć z palnika, odczekać chwilę, dodać żelatynę, wymieszać. Przygotować 6 miseczek szklanych o pojemności 150 ml każda. Mieszankę rozdzielić pomiędzy naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez noc, a minimum 5 godzin.
Przed podaniem każde naczynie włożyć na kilka sekund pod strumień bardzo ciepłej wody (lub do miseczki z gorącą wodą) nożem poluzować brzegi. Przełożyć na talerz i udekorować sprażonymi na rozgrzanej patelni wiórkami kokosowymi.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, a zapewne smakuje jeszcze lepiej. Delikatna konsystencja i smak kokosa - lubię takie połączenia :) Pozdrawiam i zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wersja kokosowa zdecydowanie mi odpowiada ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)