Dziś dobra wiadomość dla miłośników naszych przepisów na chleby (na zakwasie i nie tylko...) - mimo, że wprowadzamy serię przepisów bezglutenowych, a główna piekąca chleby nie może już ich jeść, wciąż będziemy prezentować nowe pomysły na domowe pieczywo! :) W końcu najprzyjemniejsze jest pieczenie dla innych, nie dla siebie! :)
Przedstawiamy więc (tradycyjnie w niedzielę) przepis na bardzo aromatyczny chleb na zakwasie - z dodatkiem kawy i cebulki. Bardzo puszysty, bo w dużym stopniu na mące pszennej i zdecydowane warty wypróbowania.
Chleb z czarną kawą i cebulką (na zakwasie)
przepis Tatter
Składniki:
- 1,5 szklanki zakwasu
- 1,5 szklanki cieplej wody
- 1/2 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki molasy
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka płatków cebulowych
- 1 łyżeczka granulowanej cebulki
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 5,5 szklanki białej pszennej maki chlebowej
Zaczyn wymieszać z mąką, wodą i kawą, i zostawić na 30 minut. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 6 godzin, mieszając ciasto co 2 godziny.
Następnie przełożyć ciasto do dużej formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać kolejne 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Następnie przełożyć ciasto do dużej formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać kolejne 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Smacznego!
J.
chleb z kawą? brzmi bardzo ciekawie :) tak aromatycznie!
OdpowiedzUsuńHa, z kawą jak z kawą, ale że cebulka do tego?
OdpowiedzUsuńRety, nawet nie potrafię sobie wyobrazić smaku tego chleba 0.o'
Muszę go koniecznie wypróbować! :D
Pozdrawiam!
N.
a ten chleb znam piekliśmy go jeszcze wieki temu w Weekendowej Piekarni , znalazła go i przetłumaczyła taka pewno Iza, koleżanka z cin cin , znakomity
OdpowiedzUsuńa i jak ktoś się boi ,że tą kawę jakoś mocno czuć to oczywiście nie , wszystko fajnie się komponuje