sobota, 12 października 2013

Bezglutenowa szarlotka na płatkach kukurydzianych



Kolejna pyszna szarlotka w serii bezglutenowych wypieków. Słodka, uroczo chrupiąca, pięknie pachnąca i oczywiście pyszna! Do tego wszystkiego bardzo prosta w wykonaniu, tania i szybka w przygotowywaniu, czego chcieć od ciasta więcej? ;)



Szarlotka na płatkach kukurydzianych
Porcja na blaszkę 22x26 cm 
przepis Olgi Smile
Składniki:
Na nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżka cynamonu dla tych co lubią mocny jego smak.
  • około 100 ml wody (więcej, jeśli jabłka są suche)
Na ciasto:
  • 6 szklanek płatków kukurydzianych
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka mąki ryżowej lub kukurydzianej (osoby jedzące gluten mogą dodać kaszy manny)
  • 1 szklanka cukru brązowego
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do nich cukier, cynamon i wodę.
W misce wymieszać płatki kukurydziane z roztopionym tłuszczem i cukrem. Odłożyć do oddzielnej miseczki około 1/3 płatków. Do 2/3 płatków dodać mąkę i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 26cm x 22cm posmarować margaryną i wysypać mąką kukurydzianą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno wysypać płatki kukurydziane z mąką, docisnąć. Wyłożyć jabłka, a na wierzch rozsypać odłożone wcześniej płatki. Szarlotkę przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, zdjąć folię i piec kolejne 20-30 minut. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu!

Smacznego!
J.

3 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)