sobota, 5 października 2013

Kukurydziana szarlotka bezglutenowa


Nigdy bym nie pomyślała, że może być aż tyle pomysłów na ciasta bezglutenowe (mam na myśli bardziej wymyślne wypieki niż po prostu zastąpienie mąki pszennej mąką pszenną bezglutenową, bo tak można zawsze...), zanim zaczęłam moje poszukiwania inspiracji. Jednak później odkryłam aż tyle pomysłów, że obiecuje Was zaskakiwać! 
Jako pierwsza klasyka - pysznie pachnące jabłka, na kruchym kukurydzianym spodzie, przykryte lekką puszystą kołderką. Ach, jak można nie kochać szarlotek! :)


Szarlotka z mąki kukurydzianej
porcja na tortownicę o średnicy 28 cm 

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaskowych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki
Na pianę:
  • 4 białka
  • 135 g drobnego cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać jajko i pokrojone na cienkie plasterki zimne masło. Szybko zagnieść  ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotować farsz jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, cynamon i ok. 100 ml wody. Gotować na średnim ogniu, aż sok i wodą odparują i powstanie jabłkowy mus. Odstawić z ognia.
Ciasto wyjąć z lodówki. Zostawić, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Formę wysmarować masłem i wysypać mąka kukurydzianą. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę do pieczenia. Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, a temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Następnie wyłożyć jabłka i udekorować wierzch. 
Dodać do białek szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Następnie dodawać cukier łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać sok z cytryny i zmiksować. Ubitą, błyszczącą i sztywną pianę wyłożyć na jabłka. Piec 25 minut w 180 stopniach. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i dopiekać jeszcze przez 20 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. wygląda bardzo lekko i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęca i to jak! :D Ahh ciacho jabłkowe już chodzi za mną dłuższy czas :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)