wtorek, 1 października 2013

Tort Dacquoise


Tort legenda - chyba każdy z moich bliskich zna jego smak, a swojego czasu był moim ulubionym tortem. Idealne, grube i puszyste blaty bezowe z daktylami, przekładane słodkim, ale zdecydowanie pysznym kremem na bazie masy kajmakowej i mascarpone. Tort znikał w takim tempie, że aż uwierzyłam wszystkim w jego zachwycający smak i takie informacje Wam przekazuję, bo mi, uczulone na orzechy nie było dane go spróbować... Jednak nie ma to jak widok całego stołu gości zachwycających się smakiem i wyglądem zrobionego przez Ciebie tortu! :) 

Tym samym publikując przepis na ten cudowny tort rozpoczynamy akcję "Bezglutenowe wypieki! i zachęcamy Was do wzięcia w niej udziału! :)

Tort Dacquoise 
przepis z Moich Wypieków
Składniki:
Na 2 blaty bezowe:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajamkowej z puszki (dulce de leche)
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • daktyle i orzechy do dekoracji
Przygotować blaty bezowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Następnie przygotować krem: Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać bakalie i wymieszać.

Przygotować tort: Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.

Smacznego!
J. 



1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)