sobota, 2 listopada 2013

Muffinki dyniowo-orzechowe z kruszonką


Mniam :) Wypiek z ostatniej chwili, dopiero co zjedzony rodzinnie do kawy. Polecam zrobić jeszcze dziś, u nas znika błyskawicznie... Pozostaję w klimacie dyniowym - już po Halloween, ale sezon trwa. Tym razem dynia w muffinach, idealnie skomponowana z orzechami włoskimi i maślaną kruszonką. Czy to może być niesmaczne?




Muffiny dyniowo-orzechowe z kruszonką

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (lekko pokruszonych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki pure z dyni*
Kruszonka:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 30-40 g masła
  • garść drobno pokruszonych orzechów włoskich
Zacząć od przygotowania kruszonki - masło szybko posiekać z cukrem i mąką aż do otrzymania masy drobnych kawałków ciasta, na koniec dosypać orzechy. Kruszonkę schłodzić. Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej roztrzepać jajka z cukrem i olejem, na koniec dodając dynię (jeśli nasze pure jest gęste można dodać odrobinę jogurtu lub mleka). Obie masy zmieszać, dodając orzechy. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Posypać wierzch obficie kruszonką. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. 

* Pure z dyni - nalezy obrać dynię, pokroić w duże cząstki i piec w 180 stopniach przez około 40 min. Miękką dynię przestudzić i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować.


Smacznego!
P.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)