Mniam :) Wypiek z ostatniej chwili, dopiero co zjedzony rodzinnie do kawy. Polecam zrobić jeszcze dziś, u nas znika błyskawicznie... Pozostaję w klimacie dyniowym - już po Halloween, ale sezon trwa. Tym razem dynia w muffinach, idealnie skomponowana z orzechami włoskimi i maślaną kruszonką. Czy to może być niesmaczne?
Muffiny dyniowo-orzechowe z kruszonką
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (lekko pokruszonych)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki pure z dyni*
Kruszonka:
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 30-40 g masła
- garść drobno pokruszonych orzechów włoskich
* Pure z dyni - nalezy obrać dynię, pokroić w duże cząstki i piec w 180 stopniach przez około 40 min. Miękką dynię przestudzić i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)