Święta zbliżają się wielkimi krokami, a nie widać tego na naszym blogu - najwyższa pora na zmiany! Rozpoczynamy tydzień z pierniczkami - każdego dnia przedstawimy nowe pomysły na świąteczne ciacha - jako pierwsze bezglutenowe ciacha z Rudolfem!
Ciasteczka, które udowadniają, że bezglutenowe wypieki mogą być przepiękne i pyszne. Dekoracja, która jest naprawdę łatwa w wykonaniu - potrzeba trochę czekolady, garść czerwonych dropsów i odrobinę czasu, a efekt jest uroczy. Ciasteczka też są pyszne w smaku - delikatne, kruche, waniliowe... Nic innego Wam nie zostaje tylko ruszyć migiem do kuchni zagniatać ciasto! :D
Bezglutenowe ciastka z Rudolfem
porcja na około 40 ciastek
Składniki
- 200 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru z cukru trzcinowego
- 100 g mąki ryżowej brązowej
- 200 g mąki ryżowej jasnej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Do dekoracji:
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- czerwone groszki
Wszystkie składniki na ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki szybko wyrobić ręcznie. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po schłodzeniu kawałki ciasta wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką kukurydzianą. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Ostudzone ciasteczka dekorować czekoladą wyciskaną z rękawa z tylką / woreczka foliowego z małą dziurką na końcu. Przy pomocy czekolady przyklejać noski.
Po schłodzeniu kawałki ciasta wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką kukurydzianą. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Ostudzone ciasteczka dekorować czekoladą wyciskaną z rękawa z tylką / woreczka foliowego z małą dziurką na końcu. Przy pomocy czekolady przyklejać noski.
Smacznego!
przeurocze :)
OdpowiedzUsuń