poniedziałek, 9 grudnia 2013

Bezglutenowe ciastka z Rudolfem


Święta zbliżają się wielkimi krokami, a nie widać tego na naszym blogu - najwyższa pora na zmiany! Rozpoczynamy tydzień z pierniczkami - każdego dnia przedstawimy nowe pomysły na świąteczne ciacha - jako pierwsze bezglutenowe ciacha z Rudolfem!
Ciasteczka, które udowadniają, że bezglutenowe wypieki mogą być przepiękne i pyszne. Dekoracja, która jest naprawdę łatwa w wykonaniu - potrzeba trochę czekolady, garść czerwonych dropsów i odrobinę czasu, a efekt jest uroczy. Ciasteczka też są pyszne w smaku - delikatne, kruche, waniliowe... Nic innego Wam nie zostaje tylko ruszyć migiem do kuchni zagniatać ciasto! :D



Bezglutenowe ciastka z Rudolfem
porcja na około 40 ciastek
Składniki
  • 200 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru z cukru trzcinowego
  • 100 g mąki ryżowej brązowej
  • 200 g mąki ryżowej jasnej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Do dekoracji:
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • czerwone groszki
Wszystkie składniki na ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki szybko wyrobić ręcznie. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po schłodzeniu kawałki ciasta wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką kukurydzianą. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Ostudzone ciasteczka dekorować czekoladą wyciskaną z rękawa z tylką / woreczka foliowego z małą dziurką na końcu. Przy pomocy czekolady przyklejać noski.

Smacznego!
J. 

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)