Ciasto bez cukru i z małą ilością mąki, a przy tym zachowujące urok i smak normalnego wypieku? Tak, to możliwe! Prosty w przygotowaniu i pyszny piernikowy chlebek marchewkowy. Cukier zastąpiłam słodzikiem, a mąki jest tylko szklanka, najważniejsza dla zachowania wyjątkowego smaku jest tu marchewka (skądinąd bardzo zdrowa) i aromatyczna przyprawa do piernika. Najlepiej smakuje z naturalną konfiturą, np. pomarańczową. Taki niecodzienny wypiek polecam każdemu, nawet osobom z problemami zdrowotnymi, bądź dbającym o linię.
Piernikowy chlebek marchewkowy (na słodziku)
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słodzik w proszku w ilości odpowiadającej ½ szklanki cukru (u mnie 4 łyżki)
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)