niedziela, 8 grudnia 2013

Piernikowy chlebek marchewkowy (na słodziku)


Ciasto bez cukru i z małą ilością mąki, a przy tym zachowujące urok i smak normalnego wypieku? Tak, to możliwe! Prosty w przygotowaniu i pyszny piernikowy chlebek marchewkowy. Cukier zastąpiłam słodzikiem, a mąki jest tylko szklanka, najważniejsza dla zachowania wyjątkowego smaku jest tu marchewka (skądinąd bardzo zdrowa) i aromatyczna przyprawa do piernika. Najlepiej smakuje z naturalną konfiturą, np. pomarańczową. Taki niecodzienny wypiek polecam każdemu, nawet osobom z problemami zdrowotnymi, bądź dbającym o linię.



Piernikowy chlebek marchewkowy (na słodziku)

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodzik w proszku w ilości odpowiadającej ½ szklanki cukru (u mnie 4 łyżki)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.  Jajka ubić, zmiksować ze słodzikiem i olejem. W oddzielnej misce mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, dodać otręby. Połączyć masę mączną z masą jajeczną, na koniec wmieszać marchewkę. Ciasto przełożyć do foremki keksówki (ok 24 cm dł) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni (pod koniec pieczenia wbić w ciasto patyczek - jeśli się nie klei, ciasto, jest gotowe). Wystudzić. Według uznania można posypać słodzikiem w pudrze. 


Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)