Bawiąc się śmietanką czekoladową (wcześniej: tu i tu i jeszcze tu i tu :) ) postanowiłam przygotować także słynny włoski deser na bazie mascarpone i amaretto, tyle że w wersji właśnie czekoladowej. Czy zaskoczę kogoś, pisząć, że wyszło przepysznie? Pucharki zniknęły błyskawicznie, a ja mam coraz większą ochotę na kolejną wariację na temat tiramisu.
Tiramisu czekoladowe
na 3-4 porcje
Śmietanę kremówkę czekoladową z cukrem ubić na sztywno, następnie delikatnie zmieszać z mascarpone. Przestudzoną kawę wymieszać z amaretto. Biszkopty zanurzać w kawie, by nią nasiąknęły, ale zniezbyt długo by nie rozmiękły. Przygotować naczynia (miseczki, pucharki). Układać w naczyniach biszkopty, następnie warstwę kremu czekoladowego i jeszcze raz biszkopty i krem aż do wyczerpania. Posypać startą gorzką czekoladę. Deser schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
P.
na 3-4 porcje
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki czekoladowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 ml mocnej kawy espresso
- 50 ml likieru Amaretto
- opakowanie biszkoptów
- 50 g gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę czekoladową z cukrem ubić na sztywno, następnie delikatnie zmieszać z mascarpone. Przestudzoną kawę wymieszać z amaretto. Biszkopty zanurzać w kawie, by nią nasiąknęły, ale zniezbyt długo by nie rozmiękły. Przygotować naczynia (miseczki, pucharki). Układać w naczyniach biszkopty, następnie warstwę kremu czekoladowego i jeszcze raz biszkopty i krem aż do wyczerpania. Posypać startą gorzką czekoladę. Deser schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)