piątek, 6 grudnia 2013

Tiramisu czekoladowe




Bawiąc się śmietanką czekoladową (wcześniej: tu i tu i jeszcze tu i tu :) ) postanowiłam przygotować także słynny włoski deser na bazie mascarpone i amaretto, tyle że w wersji właśnie czekoladowej. Czy zaskoczę kogoś, pisząć, że wyszło przepysznie? Pucharki zniknęły błyskawicznie, a ja mam coraz większą ochotę na kolejną wariację na temat tiramisu.


Tiramisu czekoladowe
na 3-4 porcje


Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki czekoladowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml mocnej kawy espresso
  • 50 ml likieru Amaretto
  • opakowanie biszkoptów
  • 50 g gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę czekoladową z cukrem ubić na sztywno, następnie delikatnie zmieszać z mascarpone. Przestudzoną kawę wymieszać z amaretto. Biszkopty zanurzać w kawie, by nią nasiąknęły, ale zniezbyt długo by nie rozmiękły. Przygotować naczynia (miseczki, pucharki). Układać w naczyniach biszkopty, następnie warstwę kremu czekoladowego i jeszcze raz biszkopty i krem aż do wyczerpania. Posypać startą gorzką czekoladę. Deser schłodzić przez kilka godzin w lodówce.



Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)