środa, 27 listopada 2013

Czekoladowe muffiny z gruszkami



Jesień już u schyłku, a u nas w tym roku nie było jeszcze żadnego nowego przepisu z iście jesiennymi owocami - gruszkami! Najwyższa pora to zmienić, dlatego zapraszam Was na pyszne muffiny: mocno czekoladowe, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym i soczyste właśnie dzięki gruszkom!


Czekoladowe muffiny z gruszkami

Składniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  •  2/3 szklanki śmietanki czekoladowej Gostyń
  • ½ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 50 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
  • 2 gruszki
Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne. Obie masy zmieszać, dosypując czekoladę. Ciasto nakładać łyżką do formy na muf finy wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Gruszki obrać i pokroić w ósemki, do każdej papilotki z ciastem włożyć kawałek owocu, tak, by niemal całkowicie się zatopił. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. 


Smacznego!
P.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam gruszki a w takich muffinach to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki wyglądają obłędnie.
    Zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruszki + czekolada = Pyszność!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)