Dziś będzie krótko. Klasa sama w sobie. Słynny chlebek bananowy według uroczej kucharki - Sophie Dahl. Taki prosty, a taki pyszny. W sam raz na deser, w sam raz na śniadanie, np. z konfiturą. Znajomi zjedli w mig, nie dziwię się :)
Chlebek bananowy
Składniki:
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem, wanilią i cynamonem.
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą keksówki. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić w formie.
- 4 dojrzałe banany
- 150 g brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 75 g miękkiego masła
- 170 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem, wanilią i cynamonem.
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą keksówki. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego!
Wygląda pysznie. Nigdy nie robiłam. Jutro będzie pierwszy raz *so excited*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco!