środa, 4 grudnia 2013

Chocolate chip cookies


Jeszcze jeden klasyk, którego o dziwo nie było dotąd na blogu: najbardziej amerykańskie ciasteczka z drobinkami czekolady. Banalne w przygotowaniu, cudowne w smaku. Dawno nikt tak nie chwalił moich wypieków, jak koledzy poczęstowani właśnie tym smakołykiem! To co prawda jeszcze nie pierniczki, ale te ciastka są takie fajne, że na świątecznym stole też na pewno cieszyłyby się powodzeniem!

Chocolate chip cookies

Składniki:
  • 2/3 szklanki groszków czekoladowych (ew rozdrobnionej czekolady)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 170 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże żółtko
  • łyżeczka esencji waniliowej
Wszystkie składniki, oprócz czekolady zmiksować na gładką, gęsta masę. Następnie łyżką wmieszać czekoladowe drobinki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach leciutko spłaszczając (rozpłyną się same). Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić. 


Smacznego!
P.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie mocno czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast brązowego cukru można dać zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być, jak najbardziej :) Jednak brązowy nadaje wypiekom lekko karmelowy posmak, więc z białym wychodzi ciut inaczej. Ale także pysznie!

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź, właśnie byłam ciekawa czy to zmieni smak :)

      Usuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)