Jeszcze jeden klasyk, którego o dziwo nie było dotąd na blogu: najbardziej amerykańskie ciasteczka z drobinkami czekolady. Banalne w przygotowaniu, cudowne w smaku. Dawno nikt tak nie chwalił moich wypieków, jak koledzy poczęstowani właśnie tym smakołykiem! To co prawda jeszcze nie pierniczki, ale te ciastka są takie fajne, że na świątecznym stole też na pewno cieszyłyby się powodzeniem!
Chocolate chip cookies
Składniki:
- 2/3 szklanki groszków czekoladowych (ew rozdrobnionej czekolady)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 170 g zimnego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 duże żółtko
- łyżeczka esencji waniliowej
Uwielbiam takie mocno czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńZamiast brązowego cukru można dać zwykły?
OdpowiedzUsuńmoże być, jak najbardziej :) Jednak brązowy nadaje wypiekom lekko karmelowy posmak, więc z białym wychodzi ciut inaczej. Ale także pysznie!
Usuńdziękuję za odpowiedź, właśnie byłam ciekawa czy to zmieni smak :)
Usuń