piątek, 29 listopada 2013

Chlebek bananowy Sophie Dahl


Dziś będzie krótko. Klasa sama w sobie. Słynny chlebek bananowy według uroczej kucharki - Sophie Dahl. Taki prosty, a taki pyszny. W sam raz na deser, w sam raz na śniadanie, np. z konfiturą. Znajomi zjedli w mig, nie dziwię się :)

Chlebek bananowy 

Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 75 g miękkiego masła
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody




Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem, wanilią i cynamonem.
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą keksówki. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić w formie. 


Smacznego!
P.


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie. Nigdy nie robiłam. Jutro będzie pierwszy raz *so excited*
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)