Ciast z jabłkami u nas dostatek, a jednak wciąż znajduję nowe warte wypróbowania. Tym razem jabłka z oryginalną nutą słodyczy, którą w tym przypadku zapewnia masa krówkowa (któż nie wyjada jej łyżeczką prosto z puszki?). Połączenie uważam za zdecydowanie trafione i polecam szybkie wypróbowanie.
Szarlotka kajmakowa
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
- 5 dużych jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- około 2/3 puszki masy kajmakowej
Z podanych składników zrobić ciasto: mąkę przesianą z cukrem i proszkiem posiekać z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i śmietanę. Zagniatamy kulę jednolitego ciasta i podzielić je na dwie części 2:1). Schłodzić przed godzinę w lodówce. Większą częścią wyłożyć dno i brzegi formy. Spód ciasta podziurkować widelcem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Obrać jabłka i pokroić na spore cząstki. Wrzucić do garnka i dusić na wolnym ogniu (można podlać odrobinką wody), aż zmiękną. Dodać cukier, cynamon i połowę kajmaku. . Gotową masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód, a następnie wyłożyć resztę kajmaku. Pozostałe ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokruszyć na wierzch ciasta (tak, by częśc jablek i kajmaku było widać z góry). Piec około 40 minut (gdyby wierzch zacząć się przypalać - przykryć folią aluminiową). Przestudzić, posypać pudrem.
Smacznego!
Obrać jabłka i pokroić na spore cząstki. Wrzucić do garnka i dusić na wolnym ogniu (można podlać odrobinką wody), aż zmiękną. Dodać cukier, cynamon i połowę kajmaku. . Gotową masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód, a następnie wyłożyć resztę kajmaku. Pozostałe ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokruszyć na wierzch ciasta (tak, by częśc jablek i kajmaku było widać z góry). Piec około 40 minut (gdyby wierzch zacząć się przypalać - przykryć folią aluminiową). Przestudzić, posypać pudrem.
Smacznego!
Fajny pomysł na ciacho :)
OdpowiedzUsuń