piątek, 22 listopada 2013

Szarlotka kajmakowa


Może zauważyliście, że wróciłam po dłuuugiej przerwie. Jakoś się z Asią wymieniamy blogową aktywnością ostatnimi czasy, ale mam nadzieję, że od teraz już obie będziemy aktywnie działać i zapraszać Was na słodkie pyszności! 
Ciast z jabłkami u nas dostatek, a jednak wciąż znajduję nowe warte wypróbowania. Tym razem jabłka z oryginalną nutą słodyczy, którą w tym przypadku zapewnia masa krówkowa (któż nie wyjada jej łyżeczką prosto z puszki?). Połączenie uważam za zdecydowanie trafione i polecam szybkie wypróbowanie.


Szarlotka kajmakowa 
Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:
  • 5 dużych jabłek 
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • około 2/3 puszki masy kajmakowej
Z podanych składników zrobić ciasto: mąkę przesianą z cukrem i proszkiem posiekać  z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i śmietanę. Zagniatamy kulę jednolitego ciasta i podzielić je na dwie części 2:1). Schłodzić przed godzinę w lodówce. Większą częścią wyłożyć dno i brzegi formy. Spód ciasta podziurkować widelcem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Obrać jabłka i pokroić na spore cząstki. Wrzucić do garnka i dusić na wolnym ogniu (można podlać odrobinką wody), aż zmiękną. Dodać cukier, cynamon i połowę kajmaku. . Gotową masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód, a następnie wyłożyć resztę kajmaku. Pozostałe ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokruszyć na wierzch ciasta (tak, by częśc jablek i kajmaku było widać z góry). Piec około 40 minut (gdyby wierzch zacząć się przypalać - przykryć folią aluminiową). Przestudzić, posypać pudrem.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)