niedziela, 22 grudnia 2013

Bezglutenowe muffiny piernikowe


Kończymy tydzień ze świątecznymi muffinkami. Jako ostatnie prezentujemy Wam te najbardziej klasyczne - piernikowe, ale w bezglutenowej wersji... To są zdecydowanie jedne z moich ulubionych muffinów - pięknie pachnące, mocno imbirowe i bardzo puszyste! A poza tym bardzo szybkie w wykonaniu, więc zdążycie nawet w ostatniej chwili przed świętami. :)



Bezglutenowe muffiny piernikowe
porcja na 20 muffinów
Składniki:
  • 1,5 szklaki mąki ryżowej jasnej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej brązowej
  • 3 łyżki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli
  • 150 g masła, w pokojowej temperaturze
  • pół szklanki ciemnego brązowego cukru (muscovado)
  • pół szklanki białego cukru
  • 3 duże jajka
  • pół szklanki miodu
  • szklanka gorącej wody
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremki wyłożyć papilotkami. 
Wymieszać ze sobą suche składniki, poza cukrami. 
Masło utrzeć z cukrami, aż będzie puszyste i jasne. Dalej ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Dodać miód i zmiskować. Wsypać 1/3 suchych składników i 1/3 wody. Wymieszać. Powtórzyć tę czynność jeszcze dwukrotnie. 
Napełnić foremki. Piec przez 15-20 minut, aż wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć, wystudzić. 

Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. Pierniczkowe wypieki nie mają sobie równych. Fajny pomysł na bezglutenowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)