sobota, 21 grudnia 2013

Cupcakes waniliowe z kremem cynamonowym


Awww... the best cupcakes ever! Naprwdę :) Może dlatego, że naprawdę były pyszne (choć baaaardzo słodkie), może po prostu dlatego, że od lat wielbię zapachy wanilii i cynamonu. W każdym razie - w świątecznym babeczkowym tygodniu musiało pojawić się coś z kremem, więc gdy tylko w moje łapki wpadły przesłodkie świąteczne ozdóbki (w tym miejscu całusy dla mego świętego Mikołaja <3) pobiegłam do kuchni i spontanicznie stworzyłam te oto cudeńka. To co, komu jedną babeczkę?



Cupcakes waniliowe z kremem cynamonowym
na 6 babeczek

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 3 czubate łyżki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • laska wanilii
Na krem:
  • 100g miękkiego masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne. Wanilię przekroić wzdłuż i wygarnąć z niej miąższ - dodać go do masy płynnej. Obie masy zmieszać. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. 
Wszystkie składniki kremu dokładnie zmiksować (użyłam blendera). Ostudzone babeczki udekorować nakładając krem za pomocą szprycy. Gotowe cupcakes przechowywać w lodówce.

Smacznego!
P.


2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)