Wiecie, jak to jest robić muffiny hurtowo? Cóż, ja myślałam, że wiem, dopóki nie zabrałam się do pieczenia tydzień temu - to dopiero był hurt! Przekonacie się w tym tygodniu, bo po wysypie pierników mamy dla Was całą serię muffinów - idealnych na świąteczny stół, zwłaszcza jeśli w świątecznym zabieganiu nie macie czasu na pracochłonne wypieki, a zawsze warto mieć jakąś domową słodycz.
Na pierwszy ogień muffiny cytrynowe z makiem. Oba składniki idealne na Boże Narodzenie - czyż nie kojarzą Wam się ze świętami makowce i zapach cytrusów? W wersji muffinowej mak i cytryna świetnie sie zgrały, pod względem smaku to chyba mój faworyt spośród wszystkich babeczek, które się tu pojawią w tym tygodniu. Takie słodko-kwaśne, z ciekawą dzięki makowi fakturą.
Muffiny cytrynowe z makiem
na podstawie MoichWypieków
na podstawie MoichWypieków
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 190 g cukru pudru
- 2 jajka
- 150 ml oleju
- 150 ml mleka
- sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
- 3 łyżeczki maku
Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne oraz skórkę pomarańczową. Obie masy zmieszać. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)