wtorek, 17 grudnia 2013

Muffiny cytrynowe z makiem

Wiecie, jak to jest robić muffiny hurtowo? Cóż, ja myślałam, że wiem, dopóki nie zabrałam się do pieczenia tydzień temu - to dopiero był hurt! Przekonacie się w tym tygodniu, bo po wysypie pierników mamy dla Was całą serię muffinów - idealnych na świąteczny stół, zwłaszcza jeśli w świątecznym zabieganiu nie macie czasu na pracochłonne wypieki, a zawsze warto mieć jakąś domową słodycz.
Na pierwszy ogień muffiny cytrynowe z makiem. Oba składniki idealne na Boże Narodzenie - czyż nie kojarzą Wam się ze świętami makowce i zapach cytrusów? W wersji muffinowej mak i cytryna świetnie sie zgrały, pod względem smaku to chyba mój faworyt spośród wszystkich babeczek, które się tu pojawią w tym tygodniu. Takie słodko-kwaśne, z ciekawą dzięki makowi fakturą. 

Muffiny cytrynowe z makiem
na podstawie MoichWypieków

Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 190 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • 3 łyżeczki maku 
Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne oraz skórkę pomarańczową. Obie masy zmieszać. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. 

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)