Nasz pierniczkowy tydzień dobiegł końca, tym samym przedstawiamy Wam nasze ostatnie ciasteczka - małe Mikołaje, które przynajmniej według mnie wyglądają genialnie. Zdecydowanie zostały moimi tegorocznymi zwycięzcami na najbardziej urocze pierniczki! :D
Przepis na ciasteczka do tego jest niezawodny - coś idealnego dla osób, które zapomniały o pieczeniu pierniczków kilka tygodni temu, a chciałyby zrobić to teraz, na ostatnią chwilę! Pyszne, szybko mięciutkie, bardzo piernikowe i... zdecydowanie świąteczne. :)
Pierniczkowe Mikołaje
porcja na około 60 pierniczków
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 10 dag masła, roztopionego
- 10 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- + składniki do dekoracji (na lukier, czekolada, czerwony barwnik)
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej!), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej!), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.
Kiedy przestygną dekorować lukrem królewskim I, oczka namalować najwygodniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Przechowywać w szczelnych metalowych lub plastikowych pojemnikach. Pierniczki są miękkie już następnego dnia, nie trzeba czekać dwóch tygodni.
Smacznego!
J.
takie pomysłowe wypieki zawsze najbardziej mnie fascynują :)
OdpowiedzUsuń