Dziś pora na tradycyjne niemieckie pierniki. Duże, nieozdobne, wymagające kilkugodzinnego oczekiwania. Ale przepyszne! Składają się w dużej części z migdałów i skórki owocowej, przez co są inne niż wszystkie inne świąteczne ciastka. A do tego od pierwszego dnia miękkie. Czyż nie są kuszące?
Kruche pierniczki na choinkę
porcja na około 25 dużych pierników,
na podstawie SłodkiejMagiiKuchni
Składniki:
Mąkę i mielone migdały wymieszać z przyprawami i proszkiem. Jajka ubijać z cukrem przez około 3-4 minuty, aż masa powiększy objętość i stanie się puszysta. Do masy jajecznej dodać miód i wymieszać mikserem. Wsypać mąkę i dodać bakalie. Wymieszać (można mikserem) na jednolitą masę i odstawić w temperaturze pokojowej na około 5h do zgęstnienia.porcja na około 25 dużych pierników,
na podstawie SłodkiejMagiiKuchni
Składniki:
- 250g mąki
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 75g migdałów zmielonych na mąkę
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 125g płynnego miodu
- 125g brązowego cukru
- 75g posiekanych migdałów
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2-3 opakowania opłatków / adnrutów
- + lukier
Z opłatków wyciąć krążki o średnicy 8-10 cm. Krążki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na każdy nakładać po ok 3/4 łyżki zgęstniałego ciasta. Ciasta nie trzeba rozprowadzać, samo rozleje się zajmując całą powierzchnie opłatka. Przed pieczeniem pozostawić na około 10-12h w temperaturze pokojowej. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-17 min. Przestudzić. Polukrować lukrem z kilku łyżek gorącej wody i cukru pudru. Świeże ciasteczka są bardzo miękkie, potem leciutko twardnieją.
Smacznego!
P.
piękne tak samo jak poprzednie :)
OdpowiedzUsuń