poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pierniczkowe Mikołaje


Nasz pierniczkowy tydzień dobiegł końca, tym samym przedstawiamy Wam nasze ostatnie ciasteczka - małe Mikołaje, które przynajmniej według mnie wyglądają genialnie. Zdecydowanie zostały moimi tegorocznymi zwycięzcami na najbardziej urocze pierniczki! :D 
Przepis na ciasteczka do tego jest niezawodny - coś idealnego dla osób, które zapomniały o pieczeniu pierniczków kilka tygodni temu, a chciałyby zrobić to teraz, na ostatnią chwilę! Pyszne, szybko mięciutkie, bardzo piernikowe i... zdecydowanie świąteczne. :)


Pierniczkowe Mikołaje
porcja  na około 60 pierniczków
Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru 
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • + składniki do dekoracji (na lukier, czekolada, czerwony barwnik)

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej!), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. 
Kiedy przestygną dekorować lukrem królewskim I, oczka namalować najwygodniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Przechowywać w szczelnych metalowych lub plastikowych pojemnikach. Pierniczki są miękkie już następnego dnia, nie trzeba czekać dwóch tygodni.

Smacznego!
J.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)